poniedziałek, 3 lutego 2014

Chlebek jak u babci (Grandma`s bread...)

Dzisiaj coś z zupełnie innej bajki...
 Domowy, naturalny chlebek ze słonecznikiem i dyniami... Pyszny i łatwy do zrobienia, na naturalnym zakwasie; Potrzebne: 1 kg mąki, szklanka słonecznika (lub słonecznika z dyniami - ja tak robie), po szklance: siemię lniane, płatki owsiane, otręby, litr i szklanka wody i 3 łyżeczki soli. Oczywiście do tego niezbędny zakwas... Zakwas i przepis dostałam od bardzo dobrej koleżanki. Dziękuję Sylwia :)




Wodę zagotować z solą, ostudzić. Mąkę przesiać przez sito, dodać siemię, owsiankę, otręby, słoneczniki, dynie, całość dobrze wymieszać. Zrobić mały dołek, wlać w dołek zakwas, dodawać po troszku ostudzoną wodę i mieszać. Włożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki, przygładzić mokrą ręką i odstawić na 12 godzin. Piec godzinę i 10 minut w 220 stopni Celsjusza. Smacznego :)