wtorek, 25 lutego 2014

Taste of cranberry

Witajcie, dzisiaj trochę na wesoło, bo własnie doszło do degustacji tegoż oto bardzo smacznego i wysoko alkoholowego trunku, lokalnej żurawinówki, którą nie chwaląc się zrobiłam sama... Owoce były zebrane jesienią w lesie i zamrożone; tuż przed wigilią nastawiłam nalewkę i oto jest!! Cudowny kolor! Bogaty i wyrafinowany smak! A jak rozgrzewa...




PS. Umiar zachowany, to tylko degustacja...

środa, 19 lutego 2014

Coffee for two...

Hallo everyone...

What about a cup of coffee??

Co powiecie na filiżankę dobrej kawy??? I super ciasteczko własnego wyrobu?








 Smacznego...


czwartek, 6 lutego 2014

Herbatka u Tiffaniego..

Herbatka u Tiffaniego, a raczej z Tiffaniego... Bo własnie ta cudna filigranowa filiżanka jest gwiazdą tego postu, ale nie tylko. Kilka lat  temu dostałam tę filiżankę od przyjaciela w USA, starszego człowieka, ktory już nie żyje.... Człowiek ten na zawsze zostanie w moim sercu, a patrząc na filiżankę patrzę na samotnego dziadunia, ktory wiele w życiu przeszedł. W tych starych, zmęczonych oczach było tak wiele mądrości, smutku a zarazem radości......
 
 To jedna z  najcenniejszych  filiżanek w mojej kolekcji...
 
 
 
Miłego dnia :)



 



 
 




 




 

poniedziałek, 3 lutego 2014

Chlebek jak u babci (Grandma`s bread...)

Dzisiaj coś z zupełnie innej bajki...
 Domowy, naturalny chlebek ze słonecznikiem i dyniami... Pyszny i łatwy do zrobienia, na naturalnym zakwasie; Potrzebne: 1 kg mąki, szklanka słonecznika (lub słonecznika z dyniami - ja tak robie), po szklance: siemię lniane, płatki owsiane, otręby, litr i szklanka wody i 3 łyżeczki soli. Oczywiście do tego niezbędny zakwas... Zakwas i przepis dostałam od bardzo dobrej koleżanki. Dziękuję Sylwia :)




Wodę zagotować z solą, ostudzić. Mąkę przesiać przez sito, dodać siemię, owsiankę, otręby, słoneczniki, dynie, całość dobrze wymieszać. Zrobić mały dołek, wlać w dołek zakwas, dodawać po troszku ostudzoną wodę i mieszać. Włożyć do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki, przygładzić mokrą ręką i odstawić na 12 godzin. Piec godzinę i 10 minut w 220 stopni Celsjusza. Smacznego :)